tirsdag 15. mai 2007

Var det ikke gøyt å være russ?

Ja, nå er snart russetiden over igjen. Like fort som den begynner så forsvinner den - alle de 40 000 uniformerte ungdommene som har herjet landet de siste 2,5 ukene, vil igjen gå tilbake til normal oppførsel og (forhåpentligvis) flytte fokus til de avsluttende eksamnene. Var det ikke en herlig tid? 3 uker uten grenser og med tilnærmet sammenhengende festing. 3 uker der klasseskillet opphørte og vi ble en enhet på, i mitt tilfelle, ca 120 stykker. Enkelte ble selvfølgelig tettere knyttet enn andre, men alle ble en del av noe større. I tillegg var det et visst fellesskap med russ fra andre skoler, og kortvarige bekjentskap ble knyttet både her og der.
Vi kunne stort sett gjøre som vi ville, vi var jo tross alt russ. Aldri tidligere i livet, og aldri senere i livet, har muligheten vært større til å gi den frie vilje fritt utløp, samtidig som viljen også er mer fastlåst enn noengang ellers. Du kan gjøre som du vil, du er jo tross alt russ, men du må samtidig være en russ og ikke bare se ut som en. Det stilles visse krav, og det er svært lett å bli stigmatisert.
Hvis du takler dette på rett måte og ikke har skyhøye forventninger, som flere dessverre har, er det noe som vil dytte deg opp på de høye toppene, og ikke ned i de dype dalene. Det er når samholdet er sterkest at det også er verst å stå utenfor. Russetiden er så unik at alle bør få muligheten til å oppleve den.
Det eneste negative jeg kan huske var at jeg var kraftig forkjølet 4-5 dager i mai, og hva betyr en slik detalje i en sådann stund? Av en eller annen merkelig grunn var praktisk talt hele klassen forkjølet samtidig, og jentene var verre enn guttene. Hva kan grunnen til denne epidemien ha vært mon tro?

Håper alle landets russ har hatt 18 fantastiske dager, og at de kommende 2 døgnene vil bli en flott kroning av en utrolig 3 ukers periode. (I slike tilfelller er det bare å strø om seg med vidunderlige adjektiv, de er rett og slett de eneste ordene som duger.) La oss også be værgudene om oppholdsvær i denne perioden. Vi vil jo ikke at all varmen skal bli borte for tidlig, vil vi?

1 kommentar:

Kandidat Weinberg sa...

Jeg syntes hele russetida var forferdelig oppskrytt.

Men det er muligens artigere for de som ikke har hemninger, eller som mister dem i fylla.