tirsdag 31. juli 2007

Radio1 - variert eller ikke?

Ja, nå er vi endelig samlet. Det største Allstar teamet siden Live 8 og da "Rap møtte bhangra": KA, Dure og MN. Vi har skrevet et brev til Radio 1 og NRJ, der vi forteller hva vi synes om musikken de spiller.


I forbindelse med sommerjobben jeg hadde i år hørte jeg svært mye på Radio1 og Energy, og fikk, i den grad det er mulig, enda sterkere bekreftelse på noe jeg visste fra før: Den totale mangelen på variasjon. Spesielt dere i Radio1 legger stor vekt på at dere spiller variert musikk, noe dere gir uttrykk for i hver eneste av egenreklamene deres. Dette er noe jeg har svært store problemer med å forstå – dere spiller jo det samme om igjen og om igjen. At det er en viss kontinuitet i hva dere spiller fra dag til dag må man selvfølgelig regne med, men hos både dere og NRJ er denne kontinuiteten altfor stor. Dere spiller den samme musikken flere ganger på de 8 timene en arbeidsdag varer, og tar vi med ettermiddagene og kveldene blir tallet enda høyere. Når man så hører på det samme i flere dager, er det til å bli gal av. Jeg er slett ikke alene om å mene dette, jeg kjenner faktisk ikke et eneste menneske som mener at Radio1 spiller variert musikk. Alle jeg kjenner mener derimot det motsatte, Radio1 spiller den samme musikken hele tiden. Dette gjør at jeg er svært nysgjerrig på hva dere mener med uttrykket ”variert musikk”. Dere bruker enhver mulighet til å fremheve at dere spiller ”variert musikk”, men ingen jeg kjenner mener at dere gjør dette. Derfor lurer jeg på om dere har undersøkelser på hva lytterne mener om musikken deres og variasjon. Jeg går ut i fra at dere jevnlig gjør undersøkelser på dette, men er disse undersøkelsene offentlige? Jeg kunne gjerne tenkt meg å vite hva de viser. Hvis disse undersøkelsene viser at folk synes dere spiller variert musikk, vil jeg faktisk påstå at dere må ha gjort en feil. Det kan selvfølgelig tenkes at det bare er tilfeldig at jeg ikke kjenner noen som synes dere spiller variert musikk, men statistisk sett burde jeg vel gjort det, dersom dette er en generell oppfatning i befolkningen.
Et annet interessant spørsmål er hva dere som jobber i Radio1 synes om musikken dere spiller. Synes dere virkelig at den er variert? Jeg kan ikke fatte og begripe hvordan programlederne orker å sitte og høre på den samme musikken dag ut og dag inn. Eller hører de ikke på det de selv spiller?
Noe annet som irriterer meg grenseløst er at dere spiller de samme unplugged-snuttene og intervjuene gang på gang. James Morrisson: Are you related to Van Morrison? No, but, I never say this, but Im related to John Wayne. Oh man, that’s so cool! Eller Venke Knutson: Take it away! I shall. Det heter vel dessuten I will. Faber vokste opp med kassetter som han hørte på hele dagen, Ravi og kjendisvarsel på Qarten osv osv. Når folk har hørt de samme snuttene et uendelig antall ganger, ja så blir man rett og slett lei. Dersom lytterne lærer seg intervjuene er det et sterkt tegn på at dere har spilt de for ofte.

Et annet feilgrep dere har gjort er noe som kommer frem i slagordet deres. ”Radio1 din hitstasjon nr 1 for pop og rock”. Hvis dere praktisk talt begrenser dere til kun pop og rock blir muligheten til å variere også mindre. Jeg går ut i fra at dette er for å segmentere dere ytterligere fra deres søster The Voice of Hip Hop and RnB, og Energy, men er dette egentlig nødvendig? Dere har hele tiden spilt mest pop og rock, og sånn sett er det greit med et slikt slagord, men hvis dette betyr at HipHop, RnB og pop-dance nærmest forsvinner, mener jeg det vil være et tap for dere. Slik jeg ser det er det 2 viktige faktorer en radiolytter tar hensyn til når det gjelder musikk: 1. Liker jeg musikken som spilles? 2. spiller de variert musikk, eller er jeg lei av hele radiokanalen etter 1 uke?
Med denne begrensingen til pop og rock, blir det enda vanskeligere å oppfylle kravene til den andre faktoren. Eminem er et eksempel på en svært populær artist som dere knapt spiller, med mindre han har sen singel ute. Det er jo ingen grunn til at det skal være slik.

Jeg, og alle jeg kjenner, synes altså at dere ikke spiller variert nok musikk, og selv om dette er et problem dere burde løst på egenhånd, dere lever jo tross alt av å lage radio, så trenger dere nok noen innspill utenfra. Dette er noe dere i utgangspunktet skal få gjennom musikkpanelet, men etter min mening fungerer dette langt i fra optimalt. For det første er det uklart hvordan sangene vurderes i forhold til vurderingskriteriene. Forskjellen mellom sanger man elsker og hater er selvfølgelig åpenbar, det samme gjelder veldig lei eller ikke i det hele tatt, men hva med sammenhengen mellom disse parametrene? Det skal gjerne mer til for at man blir veldig lei en sang man elsker, enn en man hater. Dermed burde for eksempel kombinasjonen ”elsker og veldig lei” tyde på at dere virkelig har overspilt låten, og at dette faktisk vil være mer negativt enn ”liker og veldig lei”. Noe annet er at sanger man hater ofte også blir sanger man er veldig lei, selv om dere knapt har spilt sangen. Gir dette et godt bilde? Så hva er egentlig den mest negative/positive vurderingen og hvordan vektlegges sammenhengene mellom parametrene?
Et annet problem er at lytterne ikke har noen innvirkning på hvilke sanger som er med i undersøkelsen. Det kan godt hende folk liker sangene, men at de egentlig kunne tenkt seg noe annet som er bedre. Dessuten følger dere ofte ikke med i timen. The Fray er et band dere burde begynt å spille i fjor, men i stedet for begynte dere i februar eller noe slikt, dvs omtrent samtidig med andre norske radiokanaler, og etter at vi nordmenn ført hadde fått høre den i Greys Anatomi og Scrubs. Omtrent da denne sangen kom, anbefalte jeg i en eller annen sammenheng ”Over My Head” til dere. Dere valgte å overse tipset, men på den forrige musikkundersøkelsen deres, 6 mnd etter tipset, var sangen med. Jeg tviler på at sangen er som vin, den må ikke lagres noen måneder før den er god. Dette er et eksempel på at dere ofte overser god musikk. Hva med å opprette et panel/gi folk muligheten til å komme med forslag til hvilken musikk dere skal spille?
Dere legger jo tross alt alle premissene for hvilken musikk som skal spilles. I musikkundersøkelsene er det rundt 40 sanger, noe som forhåpentligvis er en svært liten del av det antall sanger dere spiller i en uke, selv om det ikke føles slik. Dessuten er antallet undersøkelser for lavt. Med mindre jeg har talt feil har dere kun hatt 8 stk hittil i år, og hvor mye forteller dette egentlig til dere? Altfor lite.
En annen svakhet når det gjelder lytternes innflytelse, kommer frem i ”Min topp 6 kl 6”. Egentlig burde dette hatt navnet ”Radio1s Min topp 6 kl 6”, ganske enkelt fordi man må velge sanger fra et svært begrenset utvalg. Slik jeg ser det er det i realiteten dere som bestemmer hvilken musikk som skal være på topp 6 listene, fordi lytterne har få valgalternativer. Hva med å la lytteren velge fritt innenfor sanger som passer Radio 1s profil, og ikke bare mellom sangene fra deres liste, som dere jo spiller i samme periode uansett?

Dere kan kanskje si at ”våre lyttere er fornøyde de”, men til det svarer jeg at alt er relativt. NRJ sliter med det samme problemet, så relativt til de er ikke dere dårlige.
Kanskje burde jeg avsluttet med å finne løsninger for dere, men som nevnt tidligere, detter er deres jobb. Dere har holdt på i over 20 år og sitter derfor på et vanvittig listemateriale – bruk det! Det ligger og venter på dere, så plukk det opp og spill flere forskjellige gamle sanger og ikke de samme hele tiden. Hva med One hit wonders som Dina og Opus X og sommerklassikere som O-Zone og Mr. President med Coco Jambo? Eller hva med grupper som NSync og Backstreet Boys? Selv om ikke disse gruppene verken var nyskapende eller originale hadde de flere svært fengende hits, som gjør seg like godt i dag som for 5 år siden. Jeg husker selvfølgelig ikke hver eneste sang jeg har hørt på Radio1, men jeg tror jeg har mine ord i behold når jeg sier at jeg ikke har hørt noe fra disse bandene på Radio1 det siste året, men unntak av BSBs Incomplete, som dere sikkert har spilt. For å få variasjon vil det garantert være en veldig god ide å sporadisk, og fordi dere er så redde for å forlate konseptet deres med de siste 10 årene, vil jeg her legge ekstra vekt på ordet sporadisk, spille musikk fra tidlig 90-tall og 80-tallet. Slik jeg ser det er det fullt mulig å finne musikk fra denne perioden som passer i deres profil. Nirvana og Alphaville er nok, dessverre, band som er i den store gruppen med sanger dere ikke vil spille, men hva med Aha? Take on me, Hunting high and low og The sun always shines on TV er, etter min mening sanger som passer svært godt inn i deres profil, elv om de ble utgitt på midten av 80-tallet. Er dere redde for å miste yngre lyttere hvis dere spiller så ”gammel” musikk? Jeg tror denne frykten er ubegrunnet. En annen artist er Michael Jackson. Mye av det han har laget er tidløst, men samtidig må jeg si jeg er glad for at dere ikke spiller ham i hjel, så jeg skal vel kanskje være fornøyd.
Når jeg først er i gang, så klarer jeg ikke å gi meg. Dere spiller The Connells med 74-75 forholdsvis jevnlig, men hvorfor ikke sanger som Mike and the Mechanics med Over my shoulder? Den kom jo ut omtrent på samme tid og er i den samme stilen, tidlig 90-talls kassegitarpop. Hvorfor denne forskjellsbehandlingen? Thake That gjorde comeback tidligere, hvorfor spiller dere ikke de gamle klassikerne deres, som Back for Good?
Dere burde også vært spesielt god på bergensk musikk, men det er dere vel heller ikke. Hvis ikke jeg husker feil, hadde dere med en av medlemmene fra Spetakkel, husker ikke helt hva han heter, i den siste musikkundersøkelsen. Han har min bror hørt på i godt over 1 mnd etter at han ved en tilfeldighet var innom MySpace siden hans. Dere kan selvfølgelig ikke følge med på alt og alle, men hadde det ikke vært en ide å i alle fall sjekke bergenske artister? Når dere først har skaffet dere webadressene deres, er det gjort på 2 min.

Noe annet jeg ikke skjønner, er hvorfor dere, i alle fall på dagtid, ikke har inkludert sommermusikk i den vanlige spillelisten deres. Det er ikke alle som har tilgang på PC og som kan spille internettradioen deres for sommermusikk.

Et siste moment er å lete etter mer forholdsvis ny musikk som dere kan spille. Pachanga med Close to you er en låt som passer fint om sommeren, selv om den i utgangspunktet nok ligger litt til siden for det dere ønsker å spille. The Voice (TV) har bl.a. spilt den en del. Den amerikanske gruppen Lifehouse er et annet eksempel. Dette er en gruppe som stort sett kun lager rolig radiovennlig pop, og burde dermed passe svært godt for dere. De har sanger som ”You And Me” og ”Hanging By A Moment” og den nye ”First Time”. Nå kan dere selvfølgelig svare at folk vil ikke høre sanger fra, for oss, ukjente amerikanere, men selv om det er noe i dette, tror jeg ikke det er dette som er altavgjørende. De fleste vil nok ha mer lyst til å høre en ny låt fra Madonna enn fra for eksempel Lifehouse, men til syvende og sist er det nok kvaliteten på musikken som betyr noe, og folk blir lei av Madonna til slutt.
En annen sang som må nevnes er tyske Monrose med ”Hot Summer”. Dette er en svært god poplåt, som minner mye om Timbaland i produksjon, men som ikke har noe med ham å gjøre i det hele tatt. Singelen har toppet listene i Østerrike og Tyskland, noe som viser at den holder god kvalitet. Ikke kom med frasen ”nei men vi kan ikke spille den bare fordi den er en hit i Tyskland”. Detter helt feil måte å vurdere en sang på, og det tar seg ikke godt ut om dere flyr i forsvar med 11 mann og pelmer ballen over tribunetaket. Dere bør spille den fordi det er en drivende god sang, som dessuten ligger noe utenfor det dere vanligvis spiller, og derfor vil være ekstra oppkvikkende.

Jeg vet jeg har sagt omtrent det samme til dere tidligere, men dere har fortsatt det samme problemet, og vi er mange som mener det samme. Med mindre vi som er født på 80-tallet er spesielt kresne på musikk, det kan jo tenkes. Til slutt har jeg tre konkrete spørsmål:
Hva vil dere gjøre for å spille mer variert musikk?
Synes dere selv at dere spiller variert musikk?
Hvem er den typiske Radio1 lytteren, altså den type lytteren dere sikter dere inn mot. Jeg er nemlig nysgjerrig på hvem som over lang tid overlever stor mengder Radio1 musikk uten å bli gal.

Dere kan selvfølgelig spørre ”hvorfor skifter du ikke bare kanal da”? Men problemet er at jeg gjør det, det er bare det at de andre musikkanalene, NRJ og The Voice er like dårlige. Dette gjør at jeg, og andre slett ikke hører så mye på radio som vi kunne gjort. Såkalte ”hitstasjoner” kan bare høres på i korte perioder.
Det kunne sikkert vært en ide å undersøkt hva folk som ikke hører jevnlig på Radio 1 mener om dere, fordi de som hører jevnlig på dere ganske sikkert vil være positivt innstilt til dere og ikke se selv de mest åpenbare feilene.

Helt til slutt må jeg barre si en siste ting, som egentlig ikke har noe med resten av mailen å gjøre. Jeg kan ikke huske om det er dere eller NRJ som spiller den, men den sangen som har samplet Totots Africa er helt forferdelig, og burde ikke spilles på radio. Men, men det er bare min mening.

KA & MN


Brevet til NRJ, som inneholder flere av de samme momentene finner dere hos Dure. Vi har et spørsmål til dere.

Synes du Radio1 spiller variert musikk? Gi en link videre til alle du tror vil være interessert i å svare på noe slikt.

2 kommentarer:

Weinberg sa...

Får du noe svar?

Angående musikkprofilen så holder jeg meg unna stort sett all radio i Norge (dog burde jeg hørt mer på P2) og kan dermed ikke kommentere den.

Mikaj Noduckson sa...

Svar nei, det tør de ikke. De vet de ikke kan motsi oss.
Du trenger ikke ha hørt mye på radio for å kunne kommentere dette, men ingenting er vel litt for lite.